Меню
Щоб придбати будь-який товар NSP зі знижкою до 29% пройдіть реєстрацію в особистому кабінеті, або зателефонуйте +38(068)-309-94-39. Ми з радістю допоможемо Вам!
Київ, Украина, 02000
Час роботи магазину:
  • Щоденно з 10.00 до 20.00

Все, що потрібно знати про вітамін С

15.11.2021

Вітамін С: що це і навіщо його приймати?

Спочатку наша аскорбінова кислота це один із важливих мінералів в організмі. Цей вітамін особливо потрібен щоб нормально виконували свої функції сполучні тканини. Вітамін С бере участь безпосередньо в регенерації всіх клітин в організмі, кровоносної системи, бере участь у формуванні хрящів, забезпечує здоровий вигляд шкіри, зміцнює зв'язки, чистить судини від холестерину. Аскорбінова кислота це (як не дивно) запорука гарного настрою та відмінного імунітету.

Які функції виконує вітамін С?

Вітамін C в організмі будь-якої людини виконують такі функції як:

Витамин С, что нам нужно знать? изображение

  • Участь в окислювально-відновних реакціях та нейтралізує шкідливі впливи вільних радикалів, це допомагає запобігти безлічі захворювань (у тому числі і онкологічних) та перешкоджає старінню організму.
  • Підвищує імунітет. Саме тому рекомендується збільшити частку продуктів багатих на цей чарівний вітамін. Під час простудних захворювань до якнайшвидшого одужання та в період епідемій.
  • Для профілактики зараження вірусними та бактеріальними інфекціями. Вітамін С благотворно впливає на нервову систему та захищає її від стресу та перенапруги.
  • Покращує роботу кровоносної системи, зміцнює стінки судин та виводить шкідливий холестерин, тим самим знижує ризик розвитку атеросклерозу.
  • Аскорбінова кислота допомагає засвоювати залізо та перешкоджає розвитку анемії.
  • Без вітаміну С неможливе нормальне засвоєння інших мікроелементів. Сприяє швидкому загоєнню ран.
  • Аскорбінова кислота також відмінно допомагає засвоювати жири і перешкоджає відкладенню зайвих кілограм.
  • Аскорбінка знімає похмільний синдром.

Чи є негативні наслідки?

Звісно ж є. Давайте виділимо авітаміноз і гіпервітаміноз, розберемося що це за дме і чим він страшний. Авітаміноз, це (простіше кажучи) нестача певного вітаміну. При авітамінозі вітаміну C ви відчуваєте слабкість, худнеєте, відчувайте м'язові та суглобові болі, спостерігається гіперемія (переповнення кров'ю кровоносних судин), кровоточивість, відбувається крововилив у зоні волосяних фолікулів шкіри ніг, під кон'юнктивою – анемія. Повільно гояться, рани постійні набряки на ногах. У дітей спостерігається неприємний запах з рота, анемія, білий наліт на язику, дрібний крововилив у шкіру. Гіпервітаміноз. Надлишок вітаміну C призводить до інтоксикації органів та тканин організму, тобто по суті: велика кількість цього вітаміну веде до отруєння організму. При гіпервітамінозі розвивається діарея, розлад сечового міхура спостерігається свербіж шкіри і почервоніння, головні болі і запаморочення.

Міфи про вітамін C. Що ж із цього правда, а що міф?

1.В каких продуктах много витамина С? изображение «Вітамін C потрібен людині тільки для запобігання застуді». Це справжнісінький міф! Вітамін C необхідний для нормальної імунної відповіді (для того, щоб організм зміг відреагувати на застуду вчасно, приймати вітамін С під час захворювання буває вже пізно).

2. «Вітаміна С багато в цитрусових», міф! У звичайних апельсинах лише 50-60 мг на 100 г продукту, як і в лимоні, в цей час у шипшині є близько 1200 мг на 100 г.

3. «Журавлина - це джерело вітаміну C». Так само як і з апельсинами, цей міф не подає надій. На 100 г журавлини міститься лише 10 мг вітаміну C, вона програє навіть апельсину.

4. «Вітамін C необхідний кожному» - це правда, але необхідно брати до уваги всі фактори людини, це і вік і стан організму, навіть пора року!

5. "Аскорбінова кислота погано впливає на зуби, руйнує їх" - це теж правда. Але як же так, адже вітамін C допомагає зміцненню кісток та зубів, але при цьому руйнує їх? Парадокс, але це дійсно так, так що люди у яких чутливі зуби повинні акуратно приймати вітамін С, до того ж він дратує шлунок.

6. «Я можу наситити свій організм вітаміном С якщо їстиму фрукти та ягоди влітку». Міф, адже абсолютно всі вітаміни "виходять" з організму через 6 годин, тому що вітамін з водорозчинний, він виводиться ще швидше.

Які продукти містять багато вітаміну С?

Як ми вже переконалися, вітамін C міститься далеко не тільки в цитрусових і журавлинах.

1. Шипшина у сухому вигляді. У свою чергу у свіжій шипшині міститься 470 мг на 100 г ягід, - значно менше, але погодьтеся, це явно більше ніж 50 мг цитрусових.

2. Солодкий червоний перець 250 мг 1000 г

3. Чорна смородина та обліпиха 200 мг на 100 г.

4. Ківі 180 мг на 100 г.

5. Зелений перець солодкий приблизно 120-150 мг на 100 г.

Перераховувати можна довго, але це показано для того, щоб було зрозуміло, що апельсини і лимони це не панацея, а лише поширений міф.

Норми вітаміну С. У якій кількості можна вживати аскорбінову кислоту?

Не дивно, але як говорилося раніше: кожному потрібна своя норма вітаміну C. Так, чоловікам старше 19 років потрібно близько 90 мг аскорбінової кислоти, а жінкам 75 мг. Діти до 6 місяців норма становить 40 мг, і з 7 до 12 місяців 50 мг. Для курців і вагітних теж є свої норми: вагітним дівчатам старше 19 років необхідно в день не менше 85 мг вітаміну, які годують груддю старше 19 років, потрібно споживати 120 мг. Для чоловіків, що палять, норма становить 125 мг, а для курців дівчат 110 мг!

Дотримуйтесь цих норм, споживайте овочі, фрукти та ягоди, що містять усі необхідні вітаміни! Ваше здоров'я залежить лише від вас!


Бережіть себе та будьте здорові!

© Дар'я Саханович

вітамін С, аскорбінка, аскорбінова кислота як приймати, для чого необхідний вітамін С

Коментарі