
15.11.2021
Вітамін С: що це і навіщо його приймати?
Спочатку наша аскорбінова кислота це один із важливих мінералів в організмі. Цей вітамін особливо потрібен щоб нормально виконували свої функції сполучні тканини. Вітамін С бере участь безпосередньо в регенерації всіх клітин в організмі, кровоносної системи, бере участь у формуванні хрящів, забезпечує здоровий вигляд шкіри, зміцнює зв'язки, чистить судини від холестерину. Аскорбінова кислота це (як не дивно) запорука гарного настрою та відмінного імунітету.
Які функції виконує вітамін С?
Вітамін C в організмі будь-якої людини виконують такі функції як:
- Участь в окислювально-відновних реакціях та нейтралізує шкідливі впливи вільних радикалів, це допомагає запобігти безлічі захворювань (у тому числі і онкологічних) та перешкоджає старінню організму.
- Підвищує імунітет. Саме тому рекомендується збільшити частку продуктів багатих на цей чарівний вітамін. Під час простудних захворювань до якнайшвидшого одужання та в період епідемій.
- Для профілактики зараження вірусними та бактеріальними інфекціями. Вітамін С благотворно впливає на нервову систему та захищає її від стресу та перенапруги.
- Покращує роботу кровоносної системи, зміцнює стінки судин та виводить шкідливий холестерин, тим самим знижує ризик розвитку атеросклерозу.
- Аскорбінова кислота допомагає засвоювати залізо та перешкоджає розвитку анемії.
- Без вітаміну С неможливе нормальне засвоєння інших мікроелементів. Сприяє швидкому загоєнню ран.
- Аскорбінова кислота також відмінно допомагає засвоювати жири і перешкоджає відкладенню зайвих кілограм.
- Аскорбінка знімає похмільний синдром.
Чи є негативні наслідки?
Звісно ж є. Давайте виділимо авітаміноз і гіпервітаміноз, розберемося що це за дме і чим він страшний. Авітаміноз, це (простіше кажучи) нестача певного вітаміну. При авітамінозі вітаміну C ви відчуваєте слабкість, худнеєте, відчувайте м'язові та суглобові болі, спостерігається гіперемія (переповнення кров'ю кровоносних судин), кровоточивість, відбувається крововилив у зоні волосяних фолікулів шкіри ніг, під кон'юнктивою – анемія. Повільно гояться, рани постійні набряки на ногах. У дітей спостерігається неприємний запах з рота, анемія, білий наліт на язику, дрібний крововилив у шкіру. Гіпервітаміноз. Надлишок вітаміну C призводить до інтоксикації органів та тканин організму, тобто по суті: велика кількість цього вітаміну веде до отруєння організму. При гіпервітамінозі розвивається діарея, розлад сечового міхура спостерігається свербіж шкіри і почервоніння, головні болі і запаморочення.
Міфи про вітамін C. Що ж із цього правда, а що міф?
1. «Вітамін C потрібен людині тільки для запобігання застуді». Це справжнісінький міф! Вітамін C необхідний для нормальної імунної відповіді (для того, щоб організм зміг відреагувати на застуду вчасно, приймати вітамін С під час захворювання буває вже пізно).
2. «Вітаміна С багато в цитрусових», міф! У звичайних апельсинах лише 50-60 мг на 100 г продукту, як і в лимоні, в цей час у шипшині є близько 1200 мг на 100 г.
3. «Журавлина - це джерело вітаміну C». Так само як і з апельсинами, цей міф не подає надій. На 100 г журавлини міститься лише 10 мг вітаміну C, вона програє навіть апельсину.
4. «Вітамін C необхідний кожному» - це правда, але необхідно брати до уваги всі фактори людини, це і вік і стан організму, навіть пора року!
5. "Аскорбінова кислота погано впливає на зуби, руйнує їх" - це теж правда. Але як же так, адже вітамін C допомагає зміцненню кісток та зубів, але при цьому руйнує їх? Парадокс, але це дійсно так, так що люди у яких чутливі зуби повинні акуратно приймати вітамін С, до того ж він дратує шлунок.
6. «Я можу наситити свій організм вітаміном С якщо їстиму фрукти та ягоди влітку». Міф, адже абсолютно всі вітаміни "виходять" з організму через 6 годин, тому що вітамін з водорозчинний, він виводиться ще швидше.
Які продукти містять багато вітаміну С?
Як ми вже переконалися, вітамін C міститься далеко не тільки в цитрусових і журавлинах.
1. Шипшина у сухому вигляді. У свою чергу у свіжій шипшині міститься 470 мг на 100 г ягід, - значно менше, але погодьтеся, це явно більше ніж 50 мг цитрусових.
2. Солодкий червоний перець 250 мг 1000 г
3. Чорна смородина та обліпиха 200 мг на 100 г.
4. Ківі 180 мг на 100 г.
5. Зелений перець солодкий приблизно 120-150 мг на 100 г.
Перераховувати можна довго, але це показано для того, щоб було зрозуміло, що апельсини і лимони це не панацея, а лише поширений міф.
Норми вітаміну С. У якій кількості можна вживати аскорбінову кислоту?
Не дивно, але як говорилося раніше: кожному потрібна своя норма вітаміну C. Так, чоловікам старше 19 років потрібно близько 90 мг аскорбінової кислоти, а жінкам 75 мг. Діти до 6 місяців норма становить 40 мг, і з 7 до 12 місяців 50 мг. Для курців і вагітних теж є свої норми: вагітним дівчатам старше 19 років необхідно в день не менше 85 мг вітаміну, які годують груддю старше 19 років, потрібно споживати 120 мг. Для чоловіків, що палять, норма становить 125 мг, а для курців дівчат 110 мг!
Дотримуйтесь цих норм, споживайте овочі, фрукти та ягоди, що містять усі необхідні вітаміни! Ваше здоров'я залежить лише від вас!
Бережіть себе та будьте здорові!